‘Kulturmiljø’ handler om stedets fortælling. I hele landet findes fine bebyggede helheder, der hver især udgør et kulturmiljø med sin helt egen historie. Det kan for eksempel være et bykvarter, en landsby, en fabrik, et fiskerleje eller et kollegium. Fælles for dem er, at fortidens aftryk har formet en helhed, som vi i dag lever og færdes i.
‘Kulturmiljø. Stedets fortælling mellem fortid og fremtid’ er historien om kulturmiljøbegrebets fremkomst og udvikling i dansk og internationalt kulturarvshistorie, perspektiveret gennem byplanlægning, konventioner om kulturarv, lovgivning, lokale initiativer med videre. Bogen gennemgår de metoder, der anvendes til vurdering af kulturarv, og diskuterer den politiske og forvaltningsmæssige rådvildhed på området, som har hersket siden strukturreformen i 2007.
For at gøre det enklere at tage vare på kulturmiljøerne i praksis præsenterer bogen en vejledning til metoden ‘Screening af Kulturmiljøer’ (SAK), der kan anvendes ved den essentielle kortlægning, vurdering og afgrænsning. Arkitekturfotograf Rasmus Hjortshøj viser med nye optagelser af 35 udvalgte kulturmiljøer fra hele landet både forskelligheden og spændvidden i de mange lokale fortællinger, som ofte rummer store udviklingspotentialer.
Forfatterne er Simon Ostenfeld Pedersen, Mogens Andreassen Morgen, Mathilde Kirkegaard, Sidse Martens Gudmand-Høyer og Nina Ventzel Riis, der står bag markante forskningssatsninger om kulturmiljøer ved Arkitektskolen Aarhus.