‘Anne Marie Carl-Nielsen’ sætter fokus på Danmarks mest betydningsfulde kvindelige billedhugger, der kæmpede for kunstnerisk anerkendelse. Hun var internationalt anerkendt for sine skulpturer, men hun har ikke efterfølgende fået den plads i kunsthistorien, som hun fortjener. Det rådes der nu endelig bod på.
Anne Marie Carl-Nielsen var ikke bare progressiv på egne vegne. Som medstifter af Kvindelige Kunstneres Samfund kæmpede hun for kvinders adgang til Kunstakademiet og deres ret til at udstille i en tid, hvor det var vanskeligt for kvinder at få en akademisk uddannelse og karriere på lige fod med deres mandlige kolleger.
Som den første kvindelige billedhugger i verden fik Anne Marie Carl-Nielsen bestilling på at opføre en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke; to af fagets mest prestigefyldte opgaver. Selvom mange har set rytterstatuen af Christian 9. på Christiansborg Ridebane eller har gået ind ad bronzeportene i Ribe Domkirke, kender de færreste Anne Marie Carl-Nielsen i dag. Men i sin samtid var hun en eftertragtet og succesfuld kunstner, der udstillede og blev præmieret på store udstillinger i ind- og udland.
Bogen udkommer i forbindelse med åbningen af Glyptotekets store særudstilling om Anne Marie Carl-Nielsen den 7. oktober 2021. Udstillingen udfolder historien om Danmarks største, men for mange ukendte, kvindelige billedhugger.