Vi danskere er vokset op med førsteklasses mejeriprodukter. Mange misunder os vores fede, skummende piskefløde og vores friske mælk. Rækken af delikate surmælksprodukter fra tykmælk til skyr og kefir vil ingen ende tage, og nye varianter bliver ved med at dukke op. Det udnyttes der i 30 nye opskrifter, hvor mælk og mejeriprodukter i alle afskygninger kommer til deres ret. Vil du selv eksperimentere med at lave dit eget smør? Den opskrift får du også.
Prøv i øvrigt: Lun lakridsmælk med whisky, lakserilette med agurk og forårsløg, kærnemælksmarineret lammekølle, blåbærsmoothie med kokos og kefir eller kvarkkage med tørrede bær.
Læs også de små leksikontekster om mælk og mejeriprodukter. Vidste du for eksempel, at kvark kan bruges til at jævne varme retter og sovse med både kød og fisk eller at skyr kan være et fedtfattigt alternativ til cremefraicheklatten på suppen?
Mia Irene Kristensen har udviklet og fotograferet opskrifterne. Hun er kulinarisk kommunikator og kandidat i fødevarevidenskab fra Københavns Universitet. Samvirkes grafikere Christel Frydkjær, Tina Zaremba og medredaktør Inger Abildgaard står for opsætning, tekster og redigering.
‘Mejeriprodukter fra Samvirke’ er udgivet af Samvirke. I serien ‘Mad fra Samvirke’ findes ‘Kål fra Samvirke’, ‘Rodfrugter fra Samvirke’, ‘Hakket kød fra Samvirke’, ‘Fjerkræ fra Samvirke’, ‘Kager fra Samvirke’, ‘Brød, grød & korn fra Samvirke’, ‘Bær fra Samvirke’, ‘Kartofler fra Samvirke’, ‘Æg fra Samvirke’ og ‘Mejeriprodukter fra Samvirke’.