Fredning er for fremtiden.
Fredede bygninger fortæller om, hvordan vi gennem mange århundreder har boet, arbejdet og levet. Og hvordan skiftende magthavere og stilretninger har sat deres aftryk i danskernes historie og bevidsthed. Vi freder for at sikre, at dansk arkitektur og bygningskultur består, så også de kommende generationer får glæde af fortiden.
‘Fredet – Bygningsfredning i Danmark 1918-2018’ er historien om bygningsfredning i Danmark siden vedtagelsen af bygningsfredningsloven i 1918. Hvilke arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier har vi lagt vægt på gennem de første 100 år? Bogen sætter fokus på de bygninger, der er blevet fredet, hvorfor de er blevet fredet og i hvilken sammenhæng. Den kronologiske beretning ledsages af historiske fotos og tegninger, og i en lang række nye optagelser præsenterer arkitekturfotograf Jens Markus Lindhe 50 fredede bygninger fra hele Danmark – de pompøse, de ydmyge, de private, de offentlige og de industrielle.
Bogen er skrevet af arkitekturhistoriker, ph.d. Jannie Rosenberg Bendsen og professor, arkitekt Mogens A. Morgen med udgangspunkt i et forskningsprojekt, der er gennemført på Arkitektskolen Aarhus i 2017-2018.