Franciska Clausen (1899-1986) er især kendt for at være en del af den internationale kunstneriske avantgarde i begyndelsen af det tyvende århundrede. Mindre kendt er det, at hun også udfoldede sig som designer, surrealist og portrætmaler.
Kunsthistoriker Inge Lise Mogensen Bech (f. 1974) fortæller levende om købmandsdatteren fra Aabenraa, der som ung gennemførte omfattende kunststudier i blandt andet München, København, Berlin og Paris. Bogen stiller skarpt på de mange forskellige facetter af hendes kunstneriske aktiviteter.
Som andre kvindelige kunstnere på det tidspunkt måtte Franciska Clausen kæmpe med både økonomiske og sociale udfordringer, men også overvinde de fordomme og den regulære modstand mod kvinder, som kunstlivet indebar. Hendes historie er en inspirerende fortælling om at insistere på sin kunstneridentitet og sit kald trods modgang og udfordringer.
Inge Lise Mogensen Bech er museumsinspektør ved Randers Kunstmuseum og tidligere postdoc ved Aarhus Universitet og Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa.