Menu

Det gamle bad og havet – historier fra Charlottenlund Søbad

‘Det gamle bad og havet’ er et veloplagt portræt af Charlottenlund Søbad og de badende gennem hundrede år. Søbadet er blevet en institution nord for København, hvor folk står i kø for at blive vinterbadere. Pernille Stensgaard stiller skarpt på kulturen og tonen i Søbadet, som set udefra virker som en lukket klub, men indefra er et fristed, hvis ro, regler og traditioner medlemmerne værner om. Forfatteren sætter den lille lokale historie ind i en større kulturhistorisk sammenhæng i beretningen om badelivet ved kysterne, sommer og vinter, før og nu.

‘Det gamle bad og havet – historier fra Charlottenlund Søbad’ giver et sjældent indblik i badelivet på en af Øresunds smukkeste og ældste badeanstalter, Charlottenlund Søbad. Med sine 30.000 årlige besøgende er søbadet blevet en institution i reservatet nord for København – hvor ikke mindst den stigende interesse for vinterbadning er med til at øge stedets popularitet. Det lokalhistoriske perspektiv bliver af bestsellerforfatter Pernille Stensgaard sat ind i en større kulturhistorisk sammenhæng, når hun går bagom søbadet og ikke mindst danskernes bade- og svømmevaner. Et koldt gys!

Bogen indeholder 6 veloplagte kapitler, hvor journalist Pernille Stensgaard med en præcis og skarp kant tager læserne med på en kulturhistorisk rejse fra Charlottenlund Søbads grundlæggelse i 1890’erne over lukningen i 1982 og til søbadets genopbygning i 1985. Pernille Stensgaard portrætterer særligt den nye badeanstalts udvikling, der i mange år har været præget af kult, kø, optur og ventelister. Historien om badelivet folder sig ud omkring alle årstider, men særlig fokus har vinterbadningen, der har opnået stor popularitet.

Det gamle bad og havet er også skrevet med et bredt kulturhistorisk penselstrøg. Badeanstalter langs kystbyerne var i starten et rystende moderne påfund, der blev bygget for at holde kvinder og mænd på afstand af hinanden, og det nye badeliv førte blandt andet spørgsmål om nøgenhed med sig. Først badede vi, senere begyndte vi også at svømme. Her fører den bredere kulturhistorie igen til Charlottenlund Søbad, hvor svømningens og livredningens historie i Danmark udfolder sig omkring idrætspioneren Holger Nielsen, der netop slog sine folder på Charlottenlund Søbad.

  • Det gamle bad og havet - historier fra Charlottenlund Søbad
  • Af Pernille Stensgaard
  • Udgivelse: 14. august 2015
  • Indbundet
  • Grafisk design: Søren Damstedt, Trefold
  • Sidetal: 144
  • ISBN: 978-87-92894-90-8
  • Udgave/oplag: 1/1
249,95 Alle priser er i DKK og incl. moms. Du vil blive sendt videre til vores onlineshop.